top of page

ZO BESPAAR JE TIJD OP SOCIAL MEDIA

Bijgewerkt op: 12 nov. 2020

5 tips om je social media efficiënter te beheren


Elke ondernemer is er zich van bewust dat sociale media onmisbaar zijn geworden voor je zaak. De tijd die erin kruipt om deze tools op een goede manier te beheren, doet veel ondernemers terugdeinzen. 'Het onderhouden van mijn sociale media is een full-time job’ bevestigen vele ondernemers. Waarom is het zo belangrijk om op zoek te gaan naar een efficiëntere manier van werken ?


Sociale media en online marketing zorgen ervoor dat je online zichtbaarheid vergroot waardoor je meer potentiële klanten kan bereiken en een reputatie kan uitbouwen. Dit betekent uiteraard dat het de nodige tijd en inzet zal vragen. Er zijn jammer genoeg geen miraculeuze oplossingen die ervoor zorgen dat je hier geen tijd meer aan moet besteden, maar veel ondernemers verliezen kostbare tijd door sociale media niet op de juiste manier in te zetten.


Om dat te vermijden, delen we graag deze 5 tips die ervoor zullen zorgen dat je efficiënter met je tijd kan omgaan terwijl je sociale media blijven groeien.


1. Strategie is key


Iedereen kan content creëeren en vervolgens gaan posten op Instagram en Facebook, maar hoe komt het dat sommige ondernemers hun verkoop aanzienlijk zien stijgen via social media terwijl anderen geen rendement zien? De oorzaak vinden we vaak terug bij het ontbreken van een strategie.


Een sterke strategie zorgt ervoor dat elke post die je plaatst een doel heeft. Daardoor weet jij exact welk verhaal je wilt brengen en welke content daarbij hoort. Op basis van cijfergegevens en jouw klantenprofiel stel je een gerichte strategie op die ervoor zorgt dat je je doelen kan halen. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de tijd die je aan je social media besteedt, ook echt gaat renderen.


2. Batch het maken van je content


Geen foto’s meer om te posten? Geen tijd om een video te maken of een blogpost te schrijven? We begrijpen je helemaal! Een goede strategie om dit probleem te vermijden is ‘batchen’. Dit betekent dat je een tijdsblok inplant waarin je zoveel mogelijk content shoot/filmt/schrijft. Door je werk te bundelen, ben je efficiënter en zorg je ervoor dat je niet elke keer iets nieuws moet gaan maken. Plan bijvoorbeeld één dag waarop je foto’s shoot voor de komende twee weken. Het kost je veel minder tijd dan elke keer à la minute een foto of blogpost te moeten creëren. Dit betekent niet dat er geen ruimte is voor spontane posts, die blijven ook zeker belangrijk!


3. Plan je content in


We breiden vorige tip ook graag verder uit. Niet iedereen beschikt op elk moment over evenveel inspiratie. Misschien heb je op het ideale tijdstip van posten wel andere belangrijke taken te volbrenge? Content inplannen is de boodschap! Maak een contentkalender waarin staat wanneer je wat wilt posten. Vervolgens kan je je posts en captions (tekst bij de post) alvast voorbereiden voor de rest van de week. Het werkt gewoon veel tijdsefficiënter en je krijgt een beter overzicht. Er bestaan verschillende planningtools zoals Sked Social en Later die je hierbij kunnen helpen.


4. Recycleren kan je leren


Een succesvolle social media marketing betekent niet dat jij altijd alles zelf moet bedenken/creëren. Je kan leuke posts van anderen reposten of een artikel delen zonder dat je het zelf geschreven hebt. Het is ook altijd geloofwaardig om foto’s of berichten van je klanten te gebruiken. Zo creëer je content én werk je aan je klantenrelatie.


5. Wees selectief


Last but not least: wees selectief. Het is makkelijk om je te verliezen in je sociale media waardoor de kans groter is dat je er uiteindelijk genoeg van krijgt. Vermijd dit door je te focussen. Kan je niet elke dag een post op Instagram plaatsen? Geen probleem! Probeer dan twee of drie kwaliteitsvolle posts te maken. Zit jouw doelpubliek vooral op Facebook en niet op Instagram? Spendeer je tijd dan voornamelijk op dit platform. Kiezen is in dit geval niet verliezen.


Veel succes met het toepassen van deze tips en deel gerust jullie ervaringen met ons!


Ondernemende groeten,


Sarah & Lies38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page